Sunday, December 23, 2007

Gectigimiz Ramazan Bayram'inda bir blogda sunu okumustum"Bu bayram Oruclularin bayrami,kusura bakmasin oruc tutmayanlar, bu bayrami onlarin gormuyorum"diye! Acikcasi bunu ilk okudugumda garipsemis sonrasindada cok yerinde bir tesbit bulmustum. Rabbin rizasi icin bir ay oruc tutanlarin yaninda pervasizca yiyip icenlerin bayrami olmamasi uygundu bencede!

Bu Kurban Bayramin'da ise kendimi bayram hususunda daha tutucu gordum!Acikcasi Kurban kesmenin mantalitesini anlamayan,kesilen kurbanin Rabbe yakinlik kesbetmek icin oldugunu bilmeyen, gunahlarimizdan bir bir arinmayi dilememizin sembolu gordugumuz kurbanin ciddiyetini anlamayan bir kimseyle ben bu bayrami paylasamiyorum efendim. Bu bayram onun mahiyetini anlamayanlar icin kanli bir bayram olsada bizler icin Rabbimize gosterdigimiz teslimiyetin, ubudiyet aski ve nesvesinin bir sembolu.

Vejeteryan oldugumu ilk ogrendiklerinde insanlarin ilk sorduklari sorulardan biri Kurban Bayramlari hakkinda dusuncem oluyordu. Acikcasi ben hayvanin kesilme anini gorebilecek saglamlikla bir insan degilim, ama bunu her bayram dinim emrettigi icin ve yukarida saydigim sebeblerden oturu yaparim Elhamdulillah! Rabbimizin merhameti soyle anlatilir bir Ayet-i Kudside"Allah merhametini yuz parcaya boldu, onun sadece bir parcasinin yeryuzundeki gelmis gecmis tum canlilarin kalbine koydu" boyle bir Merhamet Sahibi'nden daha merhametli olamayacagima gore benim musluman olarak vazifem O'ndan gelmis her bir nimete sukrun ve O'na teslimiyetimin simgesi olarak Ona dinin on gordugu sekilde belirtilen hayvanlardan kurban etmektir.

Gec de olsa bu mevzudaki dusuncemi paylasmak istedim...

1 comment:

gunlukcugum said...

YAZINI COK BEGENEREK OKUDUM.BLOGLARDAKI BAYRAM KARTLARINI GORUNCE COK SINIR OLUYORUM CIDDEN.KURBANIN MAHIYETINI BILMEYENLER KURBAN KESMEYENLERIN BAYRAM HAKKINDA YORUM YAPMALARI KUTLAMALARINIDA COK SACMA BULUYORUM...