Monday, December 31, 2007

TîN SÛRESİ

Mekke’de indirilmiş olup 8 ayettir. Bu sûre, adını ilk ayetinden almıştır. Allah Teâla bu sûrede insan nev’ini bütün yaratıkların en şereflisi kıldığını ve insanın âhirette Allah’ın huzurunda dünya hayatında yaptıklarından hesap vereceğini bildirmektedir.

Bismillâhirrahmânirrahîm.

1 – İncir ve zeytine,

2 – Sina dağına,

3 – Bu emin beldeye yemin olsun ki:

İlk üç ayette Hz. Musâ, Hz. Îsâ, Hz. Muhammed (aleyhimüs selam) gibi ülülazm peygamberlere vahiy gelen kutlu yerlere dikkat çekilmiştir.

4 – Biz insanı en mükemmel sûrette yarattık, [30,30]

5 – Sonra da onu en aşağı derekeye düşürdük.

6 – Ancak iman edip güzel ve makbul işler yapanlar müstesnadır.

Onlara ise hiç eksilmeyen ve tükenmeyen bir mükâfat vardır.

7 – Bütün bunlardan sonra ey insan, senin mahşere ve hesaba inanmana hangi engel kalabilir?

8 – Allah hakimlerin hâkimi değil midir?
*


Bu incir 2400 yıllık
31 Aralık 2007 Pazartesi 09:02
Mezardan incir çıktı. Dile kolay tam 2400 yıllık. Lahitin yeri Çanakkale'den.
Çanakkale Assos Antik Kenti’nde bir lahitte, o dönemde ’ölüye son yemek olarak’ sunulan ve bozulmadan günümüze kadar ulaşan 2 bin 400 yıllık incirler bulundu.

Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Aslan, Ayazma Kilisesi, Batı Nekropolü, Kuzey Stoası ve yazıtlar konusunda kazı ve araştırma çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.



Kilisedeki araştırmalarda, iç mekánda çok sayıda mezar yazıtları ile mozaik zemine ait parçalar ortaya çıkarıldığını belirten Doç. Dr. Aslan, Nekropol’deki kazılarda M.Ö 6’ncı yüzyıla ait çocuk mezarlarında 2-4 yaşlarındaki çocukların iskeletlerinin büyük çömlekler içine yerleştirildiğinin belirlendiğini kaydetti.

Doç. Dr. Aslan, lahitlerin birinde günümüzden yaklaşık 2 bin 400 yıl öncesinde ’ölüye son yemek olarak’ sunulan incirler bulunduğunu kaydetti. Aslan, "Bu incirler mezarlara büyük bir olasılıkla ham olarak konduğu için günümüze kadar ulaşmış" dedi. Nurettin Aslan, lahitlerde yanmış zeytin çekirdeklerinin de bulunduğunu anlattı.

*

4 comments:

our twins of N.Y./SEYHAN said...

Arzu'cugum cok guzel bilgi vermissin agzina saglik. Sevgilerimle, SEYHAN

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
gunlukcugum said...

bu sureyi ben cok severim arzucum ama sunu anlamadim kurani kerimdeki gecen incirle bulunan incir aynimi?baglanti kuramadim kusuruma bakma))su tefsirde guzel aciklamalar var incir konusunda:
http://www.biriz.biz/kuran/tin/95tin.htm
sevgiler...

Unknown said...

Eminecim ikisi arasinda baglanti olup olmadigina karar verecek olan tefsirciler o yuzden zaten benim extra bir yorumum olmadi meseleye!Yalniz Kuran-i Kerim'de uzerine yemin edilen her birseyde bir hikmet gizli. Tefsircilerin incir ve zeytin hususunda soyledigi Kuran'nin Hz. Isa ve Hz. Musa'ya vahiy gelen mekanlara isaret etmesi ve bende boyle halklarin yasadiginin baska bir ispati olarak gordum bu yaziyi, zaten paylasma nedenimde buydu:)Umarim anlatabilmisimdir:)